STARTSEIN MI NA GOWTU PROGRAMMA

Paramaribo - Op 30 maart 2019 is het startsein gegeven van het jaarprogramma Mi Na Gowtu voor jongeren van 12 tot 18 jaar oud. In totaal hebben vierenzestig (64) enthousiaste jongeren deelgenomen aan het startmoment in het Telesur Opleidingscentrum (TOC). Abielle Codrington, een deelnemer van het programma, heeft de openingshandeling verricht door een verrassingsact over ‘obstakels in het leven’. De voorzitter van CCPR en het Mi na Gowtu programma blikt terug op een geslaagde activiteit en zei het volgende; “dat jullie vandaag hier aanwezig zijn, is de eerste stap in de communicatiereis die jullie gaan maken. Dit programma hebben wij ontwikkelt, omdat wij geloven in jullie toekomst, jullie levenspad en jullie successen.”

 blog2 4 2019d

In de ochtend vertrokken er bussen vanuit Ondrobon, gesponsord door Leon’s Transport, die de deelnemers hebben vervoerd naar het TOC. Daar aangekomen, werden zij verwelkomd door de commissieleden, coaches, vrijwilligers en overige aanwezigen. Onder het genot van een overheerlijke Fernandes bol en een flesje verfrissend water van Basic one, werden zij begeleidt naar de ontvangstruimte. De talentest bleek achteraf, daadwerkelijk noodzakelijk, om de interesses van de jongeren na te gaan en de groepsindelingen te maken. In totaal zijn er vijf groepen ingedeeld op basis van deze interesses en de leeftijden. In de ochtend deden de deelnemers op individuele basis mee, aan workshop pitchen. En in de middag werden zij in groepen verdeeld voor een workshop over de kernwaarden van het programma. Tussendoor waren er ‘gowtu breaks’ en ‘telefoon breaks’. De ‘gowtu breaks; als korte pauze en de ‘telefoon breaks’ om slechts op aangewezen momenten, gebruik te maken van hun mobiele telefoon. Bryan Isselt verzorgde een presentatie over diverse etiquettes en de lunch werd geserveerd met tips over tafelmanieren. Na de lunch werden de aanwezigen nog meer geënthousiasmeerd door gezamenlijke optredens van Diego Ooiberg van Djogo entertainments.

 

blog2 4 2019bTijdens de workshop conflicthantering heeft topsporter Sandrina Hunsel op een interactieve en inspirerende wijze, haar ervaringen gedeeld met het publiek en tips gegeven over de keuzes die er gemaakt kunnen worden, als er conflicten mogen ontstaan. De jarige Roy Young A fat ging in dialoog met de jongeren en had een speciale boodschap; “jullie inspireren mij, jullie zijn geweldig en ik voel mij vereerd jullie te mogen ontmoeten op mijn verjaardag, dit is een prachtig cadeau”. Roy deelde zijn ervaringen uit zijn carriere en heeft door interactie, de deelnemers geïnspireerd hun unieke talenten met de aanwezigen te delen. In de middag waren de ouders van de jongeren aanwezig om deelgenoot te zijn van hun eindpresentaties en het moment van uitreiking van de certificaten mee te maken. De deelnemers ontvingen ook een contract voor deelname aan het jaarprogramma. Het geheel is afgesloten met de artiesten van funhits.

blog2 4 2019c

Het Mi na Gowtu programma zal middels themamaanden aandacht besteden aan competenties op het gebied van communicatie en leiderschap. Alle deelnemende jongeren worden op een gelijkwaardige manier begeleidt en gecoacht door ervaringsdeskundigen. De activiteiten worden spelenderwijs en op een luchtige wijze aangeboden om de effectiviteit te verhogen. Thema’s als het milieu, ondernemerschap, toerisme, budgetteren, leiderschap en communicatie zijn opgenomen in dit programma. De maand april is de maand van de presentatietechnieken. De sponsoren van dit programma zijn: Assuria, prodimex, leon’s transport, fernandes ice cream, fernandes bottling, DJ Gio, SAB, NV Haven Beheer, Parlementariër Carl Breeveld, Eye on Events, Rotary Paramaribo Central, Infotrans Caribbean Suriname, Shaike lights, het Surinaamse Rode Kruis, Basic One en het support team (dat ook uit jongeren bestaat, jongeren die andere jongeren hebben ondersteund).

© Centrum voor Communicatie en Public Relations