SYNERGY WINT COMMUNICATIE HACKATON MET SURINAAMS ALFABET

Op zaterdag 26 oktober zijn team Synergy en team de verbinders de uitdaging aangegaan om een duurzame oplossing te bedenken binnen het communicatie vakgebied. Communicatie boodschappen bereiken niet altijd de volledige multiculturele samenleving in ons land door tal redenen die soms ook te maken hebben met de culturele achtergond waar onvoldoende rekening mee is gehouden. Team Synergy heeft via het ‘design thinking’ proces een Surinaams alfabet ontwikkelt op basis van symbolen die ook in het brailleschrift opgenomen kunnen worden. Dit Surinaams alfabet heeft symbolen en tekens die elke Surinamer aanspreken.

Er is bij het ontwerp gedacht aan alle gewoonten en gebruiken van de bevolkingsgroepen en personen met een visuele beperking. Team Synergy heeft met een wervelende presentatie laten zien dat wij ook binnen het communicatie vakgebied, Suriname op de kaart kunnen plaatsen. Het unieke van deze aanpak is dat er niet alleen is gedacht aan het bereik van een multiculturele samenleving, maar ook aan degenen die door een visuele beperking de belevenis van de boodschap onvoldoende of niet zouden kunnen ontvangen. Communicatieboodschappen formuleren op een respectvolle, betekenisvolle en acceptabele wijze is een must voor een multiculturele samenleving, zegt Angela van der Kooye, voorzitter van het Centrum voor Communicatie & Public Relations (CCPR).

 

noesalim
De jury was bijzonder trots op de gedrevenheid, betrokkenheid en de inzet van alle deelnemers tijdens de communicatie hackaton. Minister Noersalim van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de communicatie hackaton op een inspirerende en bedachtzame wijze geopend en meegedaan aan tal van activiteiten. ‘De publieke sector zal ook meer aandacht moeten besteden aan onze wijze van communiceren. Op strategisch niveau en bij de implementatie en uitvoering. Net als hoe wij als Surinaamse burgers steeds slimmer gaan werken, is het ook een noodzaak dat wij slimmer gaan communiceren. Efficiëntie en effectiviteit zijn belangrijke indicatoren voor groei. Ownership voor communicatie moet worden bevordert in organisaties, zodat er vruchtbare samenwerkingen ontstaan intern- en extern; nationaal, regionaal en internationaal. We hebben de afgelopen periode mijlpalen bereikt door de oprichting van het Nationaal Informatie Instituut, de groei van communicatie en de oprichting van het nationaal platform voor communicatie professionals, CCPR.’- zegt Minister Noersalim.


Danitsia Sahadewsing heeft tussendoor voor live entertainment gezorgd. Het CCPR communicatie spel is gespeeld. En Vincent Bemmel, innovator uit Sillicon Valley, Andre Manning van Logeion Nederland, Clarence Creebsburg van Becoming You en tal van deskundige falicitators hebben het geheel intensief begeleidt. De winnaars van de communicatie hackaton ontvingen USD200 van Telesur, cadeaubonnen en goodies van Optiek Ninon, cadeaubonnen van Sol voor gratis tankbeurten, taarten van Fernandes Bakkerij, cadeaus van Staatsolie, gadgets van Logeion Nederland, cadeaubonnen van Popeyes en diverse give aways. Een geslaagde anvond voor alle deelnemers die de avond hebben afgesloten met een uitgebreid diner van Diana’s catering.

 

winnaars 2019
Assuria wint communicatie award voor de beste TV commercial
Ook de winnaars van de communicatie awards werden na de communicatie hackaton meteen bekend gemaakt. De juryvoorzitter Robby Rijssel en de voorzitter van CCPR hebben na een intensief traject van screning en beoordeling, de genomineerden aan het publiek voorgesteld.


De communicatie awards zijn voor de derde keer uitgereikt en de communicatieman van vorig jaar, Henk van Vliet heeft de aanwezigen verrast met een inspirerende felicitatie boodschap. De communicatie award voor de beste slogan ging naar Fernandes Bakkerij met de slogan: De bakker met vele gezichten. De national achievement award voor iemand die onbaatzuchtig en belangeloos uitzonderlijke prestaties heeft geleverd in onze samenleving en voor betekenisvole verbindingen heeft gezorgd, is gegaan naar, Edwin Noordzee.

 

genomineerden
Mike Reeder & Lindsay Goossens uitgeroepen tot communicatie man & vrouw 2019
Ook dit jaar waren er genomineerden voor de meest uitzonderlijke communicatie professionals in ons land, die het vakgebied naar een hoger niveau tillen. Mike Reeder en Lindsay Goossens zijn uitroepen tot de communicatie man & vrouw van dit jaar. Met hun inzet, betrokkenheid en aantoonbare prestaties hebben zij deze award in de wacht gesleept. Andere genomineerden waren Jean-Luc van Charante en Ruiz Kartoredjo.

© Centrum voor Communicatie en Public Relations